O programie

Najstarszy program Au Pair na świecie

Działamy od ponad 30 lat

Mamy największe doświadczenie

scroll

Program Au Pair umożliwia Ci podjęcie nauki w USA, doskonalenie angielskiego, poznanie ludzi z wielu krajów świata i odwiedzenie miejsc, o których zawsze marzyłeś. W trakcie pracy i pobytu jesteś pod stałą opieką Lokalnego Koordynatora oraz naszego biura w USA.

AU PAIR EXTRAORDINAIRE

Jeśli wcześniej zawodowo zajmowałaś się dziećmi lub posiadasz wykształcenie w tym kierunku, ten program jest idealny dla Ciebie! Amerykańskie rodziny przyjmujące Au Pair Extraordinaire wysoko cenią wiedzę i umiejętności kandydatek, doceniając ich wpływ na rozwój i edukację swoich dzieci.

Kieszonkowe Au Pair Extraordinaire to aż 250 USD tygodniowo! Au pair pracuje 45h tygodniowo i otrzymuje dodatkowo 500 USD stypendium na kursy w amerykańskiej szkole.

Jeśli planujesz w przyszłości poświęcić się zawodowo pracy z dziećmi, udział w programie Au Pair Extraordinaire może stać się również ważnym punktem Twojego CV.

Uprawnienia kwalifikujące do programu Au Pair Extraordinaire:

  • udokumentowane pełne dwa lata doświadczenia w opiece nad dziećmi na pełny etat (40h/tyg)
  • dyplom ukończenia studiów licencjackich o kierunku edukacja wczesnoszkolna (ze specjalizacją)
  • dyplom ukończenia studiów licencjackich o kierunku pedagogika
  • dyplom ukończenia studiów magisterskich o kierunku pedagogika
  • dyplom ukończenia 2-letniego kursu dla opiekunek dziecięcych
  • wykwalifikowana pielęgniarka (+ 1 rok doświadczenia z dziećmi poniżej 6 roku życia)
  • dyplom ukończenia studiów licencjackich o kierunku praca społeczna lub resocjalizacja
  • dyplom ukończenia studiów licencjackich lub magisterskich ze specjalizacją nauczycielską
  • była au pair, która pozytywnie ukończyła roczny program w USA w ciągu ostatnich 3 lat
praca_Au-pair

Otrzymujesz

  • bezpłatny bilet lotniczy w obie strony
  • treningi on-line realizowane na profesjonalnej platformie szkoleniowej jeszcze przed wylotem do USA
  • 3 dni intensywnego szkolenia, tzw. „Orientation”, z zakwaterowaniem i wyżywieniem, w hotelu Crowne Plaza w Stamford koło Nowego Jorku.
  • 13-miesięczną wizę J-1 Exchange Visitor’s Visa z możliwością przedłużenia na kolejne 12 miesięcy
  • własny pokój i pełne wyżywienie podczas całego pobytu u rodziny goszczącej
  • ubezpieczenie medyczne o wartości 100,000 USD z możliwością powiększenia kwoty i zakresu
  • 2 tygodnie płatnego urlopu
  • dodatkowe 500 USD na edukację
  • 13-ty miesiąc na podróżowanie!
  • kieszonkowe: 250 USD tygodniowo (ok. 13,000 USD rocznie)

Twoje koszty

  • opłata za program w sezonie 2018: 1390 PLN
  • opłata za rozpatrzenie wniosku wizowego w Ambasadzie USA: 160 USD (płatne w PLN po kursie ogłoszonym przez ambasadę)
  • zaświadczenie o niekaralności: 20-30 PLN
  • wyrobienie Międzynarodowego Prawa Jazdy: ok. 35 zł

Czas pracy

  • 45 godzin tygodniowo

Uwaga ważne!

W zależności od Twoich potrzeb możesz rozszerzyć swoje ubezpieczenie medyczne za dodatkową opłatą (aktualne ceny znajdziesz tutaj). Jeżeli Twój wylot do USA odbędzie się w roku 2019, cena dodatkowych pakietów ubezpieczenia może ulec zmianie. Skontaktuj się z nami, aby uzyskać szczegółowe informacje.

Pamiętaj też, że otrzymując wypłatę kieszonkowego w USA podlegasz amerykańskiemu prawu podatkowemu. Wysokość podatku, który powinien odprowadzić uczestnik, to ok. 10% otrzymanej kwoty (dane na rok 2018). W przypadku Au Pair Extraordinaire, przy 52 tygodniach pracy, uczestnik powinien więc odprowadzić ok. $1300 podatku. Zalecamy więc odkładać z każdej wypłaty co najmniej $25, by w okresie rozliczeniowym mieć przygotowaną odpowiednią sumę.

Dodatek na naukę w wysokości 500 USD pozwala najczęściej na udział w kursie w wymiarze do 3 godzin tygodniowo. To Ty decydujesz na jaki kurs będziesz uczęszczać! Może to być szansa na kontynuację nauki języka angielskiego lub rozpoczęcie nauki hiszpańskiego, kurs zarządzania czy lekcje tańca! Pamiętaj jednak, że wybór kursu zależeć będzie też od możliwości edukacyjnych regionu, w którym się znajdziesz oraz od Twojego planu pracy.  Tutaj dowiesz się więcej o możliwościach edukacyjnych w poszczególnych stanach.

Uczestnik programu zobowiązany jest do zdobycia 6 punktów edukacyjnych – credits, które odpowiadają właśnie ok. 3 godzinom nauki w tygodniu na semestr. Zaplanuj swoje kursy tak, by spełnić wszystkie wymogi programu, a przeznaczone dla Ciebie stypendium mogło pokryć koszty nauki. W przypadku wyboru bardziej kosztownych kursów, różnicę pokrywa uczestnik z własnych środków.

 

Przedłużenie pobytu

  • Jeśli chcesz, możesz zostać dłużej po pozytywnym ukończeniu Twoich pierwszych 12 miesięcy! Możesz pozostać ze swoją obecną rodziną goszczącą, lub zdecydować się na zmianę rodziny na następne 6, 9 lub 12 miesięcy
  • Aby móc przedłużyć swój program, należy pomyślnie ukończyć przewidziane w ramach programu kursy, tj. wyrobić 12 punktów credits lub ich odpowiednik w godzinach.
Washington_DC_AuPair

Dlaczego warto przedłużyć program?

  • Masz okazję kontynuować naukę! Jeśli przedłużysz program o 6 miesięcy – w programie EduCare otrzymasz 500 USD na edukację, a jeśli dłużej – 1000 USD.
  • Udoskonalisz swój język angielski
  • Możesz cieszyć się kolejnym rokiem w USA, zostając ze swoją rodziną goszczącą lub odkrywając inną część Ameryki poprzez wybór innej rodziny. Dzięki temu masz okazję, by zwiedzić miejsca, których nie miałaś możliwości zobaczyć w pierwszym roku pobytu.